Uutiset

Suomalaisella musiikkikampuksella soittavat tänä keväänä tulevaisuuden huippuviulistit – osa viuluilla, jotka kantavat mukanaan historiaa ja taituruutta jopa vuosisatojen takaa. Juhani Heinosen viulukokoelmaan kuuluvat soittimet ovat olleet jo monen Musiikkikampuksen opiskelijan käsissä, ja ne jatkavat uusien viulistitaitureiden matkassa tästä eteenpäinkin osan heistä osallistuessa kolmen vuoden välein Jyväskylässä järjestettävään Heinosen nimellä kulkevaan viulukilpailuun. Järjestyksessään seitsemännessätoista Juhani Heinonen -viulukilpailussa soi tänäkin keväänä myös Heinosen kokoelmaan kuuluvia soittimia.

Vuorineuvos Juhani Heinonen (1925–2014) teki varsinaisen elämäntyönsä liike-elämän puolella Are-yhtymässä, mutta oli myös erittäin taitava viulunsoiton harrastaja. Heinonen ennättikin elämänsä aikana koota merkittävän viulukokoelman, joka on nykyään Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnassa. Kokoelma sisältää kuusi arvokasta, pitkän historian omaavaa viulua: Paolo Antonio Testore, Paulus Castello, Paciuksen ”Amati”, Pierre Silvestre, Stowasser ja Uuno Hartell. Tekijöidensä nimiä kantavat viulut ovat edelleen aktiivikäytössä ja osa soi toistuvasti myös Juhani Heinonen -viulukilpailuissa, joko kilpailuosallistujien tai Campus Sinfoniettan soittajien käsissä. Näin tapahtuu myös tämänkertaisessa kilpailussa.

”Juhani Heinonen oli kovan tason harrastajaviulisti, vaikka elämänura olikin muulla alalla. Hän olisi varmaan sijoittunut hyvin nykymuotoisessa Juhani Heinonen -viulukilpailussa”, toteaa Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön Helvi Kangas. ”Heinonen seurasi aktiivisesti kaikki kilpailut, niin kauan kuin terveys salli. Viulukilpailu oli hänelle tärkeä, mistä sen tukemiseksi tehdyt lahjoituksetkin kertovat. Häneltä säilyneet kilpailusuoritusten muistimerkinnät kertovat melkoisesta asiantuntemuksesta”, Kangas jatkaa.

Vuoden 2025 viulukilpailu lähtestyy

Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön järjestämä, nykymuodossaan kolmisarjainen Juhani Heinonen -viulukilpailu on Suomen tärkein nuorille viulisteille järjestettävä kilpailu. Kilpailussa on 10–12-, 13–15- sekä 16–24-vuotiaiden sarjat, jotka käydään pääasiassa Suomalaisen musiikkikampuksen Hannikaissalissa. Vanhimpien sarjan finaalikonsertti soitetaan Paviljongin Encore-salissa yhdessä Jyväskylä Sinfonian kanssa. Kilpailusta tulee taas monin tavoin kiinnostava ja korkeatasoinen, ja tarjolla on hienoja musiikillisia hetkiä ja helmiä. Tänä vuonna Heinosen syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta, eli kyseessä on senkin suhteen juhlavuosi.

Monet saapuvat Juhani Heinonen -viulukilpailuun kerran osallistuttuaan uudelleen, sarja sarjalta edeten, minkä kilpailua järjestämässä oleva Kangas kokee sympaattisena. Myös yleisöllä on hieno mahdollisuus seurata suosikkiensa soittotekniikan ja tulkintataidon kehittymistä kilpailu kilpailulta. Nyt mukana on monta jopa kolmatta kertaa osallistuvaa.

Musiikkikampuksen opiskelijoita viulukilpailun lavalla Heinosen kokoelman soittimia käsissään

Yksi kolmatta kertaa osallistuvista on Oona Heikkinen, 20. Hänen käytössään tämän vuoden kilpailussa on jousi, joka myös kuuluu kokoelmaan. Yksi Heinosen kokoelman viuluista taas pääsee lavalle Arianna Petäjän, 21, taitavissa käsissä. Heikkinen ja Petäjä ovat kumpikin soittaneet viulua viiden vuoden ikäisestä, eli viulunsoitto on kuulunut heidän elämäänsä jo toistakymmentä vuotta. Molemmat totesivatkin, etteivät osaisi kuvitella elämää ilman musiikkia tai mitä tekisivät kaikella sillä ajalla, jos eivät soittaisikaan viulua. Tällä hetkellä Heikkinen opiskelee muusikoksi Gradiassa, Petäjä taas musiikkipedagogiksi Jamkissa.

Valmistautumisen kilpailuun viulistit ovat aloittaneet jo viime vuoden toukokuussa. Molemmilla on kilpailussa omat ohjelmistonsa, jotka koostuvat viidestä kappaleesta. He ovat kuitenkin harjoitelleet yhdessä, mikä on tuonut lisäinspiraatiota ja tukenut valmistautumista.

Oona Heikkinen | Kuva: Emmi Jokilahti

”Yhdessä valmistautuminen on ollut kivaa, vaikka ohjelmat ovatkin eri. Ollaan pystytty esimerkiksi esittämään kappaleita toisillemme. Yksin olisi ollut vähemmän motivaatiota harjoitella”, Petäjä kertoo. Kilpailuun valmistautumisessa isona apuna on ollut myös Suomalaisen musiikkikampuksen viulunsoiton lehtori Eeva Oksala, jota kumpikin viulisti kiittelee.

Juhani Heinonen -viulukilpailun opiskelijat kokevat erityisesti mahdollisuutena kehittää itseään viulisteina. ”Kun on tavoite, niin tulee treenattua enemmän”, Heikkinen mainitsee. ”Lopulta kilpailu itsessään ei ole se juttu, vaan biisien valmistelu. Nyt voi hioa samoja kappaleita tavallista pidempään, ja se on motivoivaa.” Heinosen kokoelman soitinten vuokraamismahdollisuuteen he ovat tyytyväisiä. Tämä mahdollistaa soittamisen hyvin laadukkailla ja korkealuokkaisilla instrumenteilla.

Juhani Heinosen perikunta lahjoitti Heinosen keräämän arvoviulujen kokoelman nuorten soittajien käyttöön vuonna 2016 käydyn Juhani Heinonen -viulukilpailun yhteydessä. Soittimet on tarkoitettu lahjakkaille Keski-Suomen alueella opiskeleville jousisoittajille, ja niitä voi hakea käyttöönsä kolmivuotiskaudeksi. Ehtona viulukokoelman hallinnalle on Juhani Heinonen -viulukilpailun järjestäminen Jyväskylässä, ja etusijalla viulujen soittajiksi ovat viulukilpailuun osallistujat. Tällä Heinonen on pyrkinyt säilyttämään viulujen pysymisen kotipaikkakuntansa Jyväskylän alueella sekä viulukilpailun jatkumisen perinteiden mukaisesti.

Arianna Petäjä | Kuva: Oona Heikkinen

Tämän vuoden kilpailussa Heikkisen ja Petäjän ensimmäisenä tavoitteena oli päästä karsintojen kautta mukaan, mikä on nyt jo saavutettu. Tästä eteenpäin kumpikin sanoo pyrkivänsä vaan tekemään parhaansa – erityisesti haastavimmalta tuntuvasta ensimmäisestä erästä toiveena olisi päästä kunnialla läpi. Ilmassa on siis sekä jännitystä että innostusta, jotka lisääntyvät sitä mukaan kun kilpailu lähestyy. Heikkinen on iloinen siitä, että hän soittaa ensimmäisessä erässä jo neljäntenä, jolloin omaa ensimmäistä suoritusta ei tarvitse odotella jännittyneenä liian kauan. Viulistit kertovat pitävänsä eniten vasta finaalissa soitettavista konsertoista, jotka tullaan esittämään Paviljongissa Jyväskylän Sinfonian kanssa. Sormet ristissä siis, että ensimmäiset erät sujuisivat hyvin, ja pääsisimme kuulemaan kilpailussa kaikki kolme upeaa esitystä näiltä viulistitaitureilta!

Tule mukaan seuraamaan tämän vuoden viulukilpailua ja nauttimaan lahjakkaiden nuorten viulistien esityksistä:

  • Kilpailun alkuerät käynnistyvät perjantaina 28.2. Suomalaisen musiikkikampuksen Hannikaissalissa, jonne myös 10–12- ja 13–15-vuotiaiden sarjojen tapahtumat sijoittuvat.
  • Tapahtumat siirtyvät torstaina 6.3. Jyväskylän Paviljonkiin, jossa kaikki huipentuu Jyväskylä Sinfonian kanssa Encore-salissa soitettavaan 16–24-vuotiaiden finaalikonserttiin.
  • Tutustu koko ohjelmaan ja aikatauluun täältä.

Myös Heinosen viulukokoelman soitinten seuraava hakuaika on tulossa pian viulukilpailun jälkeen, 14.4.–31.5.2025. Viulut vuokrataan lähtökohtaisesti hakemusten perusteella seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi, jolloin seuraava Juhani Heinonen -viulukilpailu järjestetään. Hakuajan ja edellisen vuokrasopimuskauden päätyttyä hakijat voivat käydä kokeilemassa viuluja. Valinnat tehdään hakemusten perustella kesäkuun alussa ja seuraavat soittajat saavat instrumentin käyttöönsä heti seuraavan lukuvuoden alussa.

 

Vuorineuvos Juhani Heinonen – syntymästä 100 vuotta

  • Are-yhtymän entinen pääjohtaja
  • Taitava viulunsoiton harrastaja, joka keräsi eläessään kuuden arvoviulun kokoelman
  • Kokoelman viulut ovat edelleen aktiivikäytössä ja niitä vuokrataan nuorille viulisteille
  • Juhani Heinonen -viulukilpailu on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 1977 kolmen vuoden välein
  • Tänä vuonna järjestyksessään seitsemättätoista (17.) kilpailua järjestettäessä Heinosen syntymästä on kulunut tasan sata vuotta