Uutiset

Kamarimusiikkiviikon luento: Eveliina Stolp & Kvartetti Solina

28.1.2025, Suomalainen musiikkikampus

Osana Kamarimusiikkiviikkoa toteutettu luento tarjosi Musiikkikampuksen opiskelijoille ja henkilöstölle kiinnostavan katsauksen yhteismusisoinnin maailmaan, kun Jyväskylän yliopiston opettaja Eveliina Stolp astui Hannikaissalin lavalle mukanaan Jamkin ja Gradian opiskelijoista koostuva jousikvartetti Solina – Oona Heikkinen (I viulu), Arianna Petäjä (II viulu), Linda Kämäräinen (alttoviulu) sekä Liisa Tynkkynen (sello). Luennon nimenä oli ”Soivassa hetkessä – kohtaamisia puhuttuun kieleen perustuvan maailman tuolla puolen”, ja se johdatti osallistujat syvälle yhteismusisoinnin ilmiöihin. Luennolla käsiteltiin muun muassa yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden kokemuksia soittaessa, kehollisuutta musiikkikasvatuksessa sekä tahdistumista. Stolp liitti teemoja väitöskirjassaankin tutkimaansa ilmiöön, oppilaiden toimijuuteen yhteismusisoinnissa.

Dialogia luennoitsijan, jousikvartetin ja yleisön välillä

Luento rakentui Stolpin luomista kolmesta kohtaamisesta, joista jokaisen kohdalla jousikvartetti soitti yhden osan Kalevi Ahon teoksesta Kolme hurjaa kappaletta. Luennon ideana oli, että osien välissä soittajat pääsevät avaamaan ajatuksiaan Stolpin esiin nostamien kysymysten kautta, ja yleisö taas käymään dialogia tulkinnoistaan.  Näin musiikin, alan asiantuntijuuden ja vuorovaikutuksen rikkaus yhdistyivät ainutlaatuisella tavalla. Stolpin sanoin: ”Harvoin voimme käydä tällaista keskustelua konsertin aikana”. Voisinkin sanoa tämän olleen Musiikkikampuksen yhteistyötä parhaimmillaan.

Yleisökeskustelut toivat esiin useita eri perspektiivejä luoden monipuolista dialogia aiheesta.  Stolpin luoma avoin ja hyväksyvä keskusteluilmapiiri antoi mahdollisuuden sekä yleisölle että soittajille tuoda esiin arvokkaita näkökulmia esimerkiksi siitä, miten yhteenkuuluvuus saavutetaan soittaessa ja kuinka se välittyy yleisölle, mikä luo turvaa yhteismusisoinnissa ja miksi se on tärkeää, sekä mikä merkitys näillä on virheiden tekemiselle ja niiden käsittelylle. Stolp herätteli pohtimaan, kuinka näitä asioita sanoitetaan niin opetustilanteissa, kuin keskusteluissa toisten opettajien kanssa.

Stolpin ja Solinan luoma keskustelun ja musiikin yhdistelmä avasi uusia näkökulmia yhteismusisoinnin merkityksestä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista kaikille kuulijoille. Tällaiset ainutlaatuiset kohtaamiset eivät vain syvennä ymmärrystä musiikista, vaan luovat myös inspiroivan tilan, jossa voi heittäytyä pohtimaan käsiteltäviä aiheita virheitä pelkäämättä.

Suomalainen musiikkikampus tarjoaa aktiivisesti opiskelijoilleen ja henkilökunnalleen erilaisia vierailevia työpajoja, luentoja, mestarikursseja sekä konsertteja laajalla tyylilaji- ja aiheskaalalla. Tällaiset sisällöt tuovat oman opetuksemme tueksi uusia näkökulmia ja syötteitä sekä edistävät jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.

Teksti ja kuvat: Venla Rinne